ЛЕЧЕБНО ДИШАНЕ НА БУТЕЙКО

ДИШАНЕ БУТЕЙКО - ПРЕМАХВА ПРИЧИНИТЕ ЗА  НАД  100 - ОТ НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ВЪЗСТАНОВЯВА ВАШЕТО ЗДРАВЕ

 

Болести и диагнози има хиляди, но причините за това са само две, паразити-токсини и неправилно дишане (дълбоко дишане - хипервентилация)!

Съвременната медицина поставя диагнози и  третира симптоми.

Истинското решение е, когато се премахва причината!

Така,  че очевидният път към решаване на проблема и възстановяването на здравето е;

 

ОТСТРАНЕТЕ   ПРИЧИНАТА !

 

Методът е дело на руския учен и доктор Константин Павлович Бутейко през 60-те години на XX век. Той пръв доказва негативните въздействия върху човешкия организъм от хроничното, прекомерно силно и дълбоко дишане или алевеоларната хипервентилация.

Бутейко е изследвал и анализирал дишането на тежко болни хора. Той установява парадокса, че тези хора дишат дълбоко и силно, но въпреки това страдат от липса на кислород (О2). Отговорът на въпроса открива в т.нар. ефект на Бор (Bohr effect), според който, за да могат червените кръвни клетки да доставят кислород, е необходим въглероден диоксид (СО2). Така Бутейко прави заключението, че дълбокото дишане е причина за загуба на въглероден диоксид и свиване на кръвоносните съдове.  Това води до липсата на кислород и съответно до появата на астма и на множество други хронични заболявания.

РОЛЯТА НА ВЪГЛЕРОДНИЯТ ДИОКСИД  СО2 в организма

Въглеродният диоксид е необходим за клетките, също както кислорода. Когато човек започне да диша интензивно или дълбоко, кръвта се насища с кислород. Въглеродният диоксид се изхвърля от тялото. При липса на CO2 в кръвта, O2 се свързва много силно с хемоглобина в кръвта. Природата го е подредила по такъв начин, че доставката на кислород към клетките чрез кръв намалява няколко пъти. Клетката започва да изпитва кислороден глад, когато насищането с O2 в кръвта е високо. 

 

Ефектът на Вериго-Бор, открит в началото на века се задейства автоматично. Същността му е следната: Тялото се опитва да задържи въглеродния диоксид, защото... Той е необходим за функционирането на клетките, точно както кислорода. Възниква рефлексен спазъм на кръвоносните съдове, защото това е само защитна реакция към загубата на CO2 и началото на кислородния глад. Този спазъм може да се появи навсякъде в тялото. По този начин въглеродният диоксид действа, като катализатор  в тялото. 

 

В допълнение към спазматичните реакции и липсата на СО2 в организма, киселинно-алкалният баланс (PH) се променя в тялото. В резултат на това всички биохимични реакции започват да протичат неправилно и клетъчните отпадъци не се отстраняват напълно. Това води до зашлаковане на клетките и заболявания, свързани с метаболитни нарушения (диабет и др.). Поради липсата на СО2 и неправилното дишане - дълбоко дишане се нарушава обмяната на веществата в клетките, предизвиква кислороден глад и изваждане от организма на  важните минерали, като магнезий, калций, натрий, фосфор, калий и др.  

 

Преди няколко милиарда години атмосферата се е състояла главно от въглероден диоксид. Именно този период от време се отнася до периода на раждане на жива клетка. Впоследствие, поради еволюцията и други фактори, СО2 в атмосферата намалява драстично и в момента имаме газов състав в атмосферата, който е много различен от първоначалния. Но живите клетки, които изграждат тялото, изискват същия газов състав за нормалната си жизнена дейност -2% О2   и 7, 5 СО2 %.

Обърнете внимание на следното съотношение за нуждите на организма от О2 -2%    и  СО2 - 7, 5 %.

Тялото на майката, до като носи плода създава усовия, идентични с първоначалните. Газовият състав в който се намира плодът, е идентичен с газовия състав в началото на еволюцията, като по този начин се създават идеални условия за развитието на плода.  

 

Както при храненето, така и при дишането трябва да се разграничат две нива: дишането като процес, протичащ между тялото и външната среда, и клетъчното дишане, тоест чисто вътрешен процес. Без значение как или какво диша човек, все още може да има максимум 96-98% кислород в червените кръвни клетки. Всички други клетки в тялото съдържат само 2% кислород. В (всеки) въздух има повече от достатъчно кислород - 21%. Но клетките трябва да съдържат до 7, 5 % въглероден диоксид, а в атмосферния въздух той е само 0,03%.

 

Решението и пътя за излизане от омагьосаният кръг на ''болестите''

 

Намаляването на дишането-плиткото дишане, (а НЕ дълбокото дишане, както са ни ''учили'') повишава количеството на въглероден диоксид CO2 в организма, което е необходимо за усвояването и снабдяването на тъканите и клетките с кислород. Без въглероден диоксид,  кислорода не може да бъде усвоен  и от там се получава така нареченият кислороден глад и силно окисляване на организма (кислорода е мощен окислител). 

 

 

Това, което позволява на човек да диша плитко е диафрагмата. К.П.Бутейко е формулирал същността на своя метод, като намаляване дълбочината на дишането, чрез отпускане на диафрагмата.

Правилното дишане според Бутейко не се вижда и не се чува, като се извършва през носа. Вдишването е толкова незабележимо, че нито гърдите, нито корема се повдигат. Дишането е много повърхностно, въздухът се спуска примерно до ключиците, а по-надолу „стои" въглеродния двуокис. При това, вдишването продължава 2-3 секунди, издишването 3-4 секунди, а след него пауза 3-4 секунди. Колкото е по-малък обема на вдишания въздух, толкова по-добре. 

 

КОМПЛЕКС УПРАЖНЕНИЯ

Комплекса дихателни упражнения на К.П. Бутейко, е насочен към развиване на нужното дишане, а също така и към развиване способността на човек да задържа дишането си, както след вдишване, така и след издишване, както при покой, така и при физическо натоварване.

1. Работят горните части на белите дробове:5 секунди вдишване, 5 секунди издишване, отпуснете мускулите на гръдния кош; 5 секунди пауза, не дишайте, бъдете максимално отпуснати. 10 пъти. ( 2,5 минути)

2. Пълно дишане. Диафрагмено и гръдно дишане заедно:7,5 секунди – вдишване, започвате с диафрагмено и завършвате с гръдно дишане; 7,5 секунди – издишване, започвате от горната част на гърдите и завършвате с долната им част, тоест с диафрагмата; 5 секунди – пауза. 10 пъти. ( 3,5 минути)

3. Пълно дишане през дясната, след това през лявата ноздра на носа. По 10 пъти.

4. Гълтане на корема:В продължение на 7,5 секунди – пълно вдишване, 7,5 секунди – максимално издишване, 5 секунди – пауза, задръжте корема глътнат навътре. 10 пъти. ( 3,5 минути)

5. Максимална вентилация на белите дробове (МВБД):Изпълняваме 12 бързи максимални вдишвания и издишвания, т.е. 2,5 секунди – вдишване, 2,5 секунди – издишване, в продължение на 1 минута. След МВБД веднага изпълняваме максимална пауза (МП) след издишване, до предела на възможностите. Изпълнява се МВБД 1 път.

6. Рядко дишане (По нива):Първо ниво:1-5 секунди – вдишване, 5 секунди – издишване, 5 секунди – пауза. Получават се 4 дишания в минута. Изпълнявайте го 1 минута, след това без да се прекратява дишането се изпълняват следващите нива.

Второ ниво:2-5 секунди – вдишване, 5 секунди – задържане на дишането след вдишване, 5 секунди – издишване, 5 секунди – пауза. Получават се 3 дишания за минута. Изпълнява се 2 минути.

Трето ниво:3-7,5 секунди – вдишване, 7,5 секунди – задържане на дишането след вдишване, 7,5 секунди – издишване, 5 секунди – пауза (задържане на дишането). Получават се 2 дишания за минута. Изпълнява се 3 минути.

Четвърто ниво:4-10 секунди – вдишване, 10 секунди – задържане на дишането след вдишване, 10 секунди – издишване, 10 секунди – пауза. Получава се 1,5 дишания за минута. Изпълнява се 4 минути. И така нататък, кой колкото издържи. Нормата е, да се стигне до 1 дишане за минута.

7Двойно задържане на дишането. Отначало изпълнете максимална пауза (МП) след издишване, след това максимално задържане след вдишване. 1 път.

8. МП седнал 3-10 пъти, МП при вървене на място 3-10 пъти, МП при бягане на място 3-10 пъти, МП по време на изпълнение на присядане 3-10 пъти.

9. Повърхностно дишане.Седнете в удобно положение за максимално отпускане и изпълнете гръдно дишане. Постепенно намалявайте обема на вдишването и издишването – до невидимо дишане на нивото на носоглътката. По време на такова дишане отначало ще се появи лек недостиг на въздух, след това среден или дори силен недостиг, свидетелстваш, че упражнението се изпълнява правилно. Останете на повърхностно дишане от 3 до 10 минути.

Всички упражнения изпълнявайте непременно, като дишате през носа и без звук. Преди да изпълните комплекса и след него се извършва измерване на контролната пауза (КП) и пулса.

Желателно е упражненията да се изпълняват на празен стомах.

Възможни лечебни кризи, които протичат по време и след дишане Бутейко.

При завършване на дишането по метода на К.П.Бутейко протича реакция на изчистване на целия организъм. Кога ще започне реакцията е невъзможно да се предскаже. Понякога става след няколко десетки минути, а понякога след няколко месеца занимания. Може да са няколко реакции, а може да няма нито една.

Преди изчистването се наблюдава рязко повишаване на контролната пауза - КП (понякога с 3-5 секунди), а по време на изчистването – неговото намаляване, защото натрупаният СО2 по време на изчистването се изразходва за преустройване на всички системи на организма: червата, черния дроб, белите дробове, сърдечносъдовата система, нервната система, костната система и мускулната система. Макар и КП по време на изчистването да спада, то средно тя не спада на по ниско ниво отколкото в началото на занятието. 

Продължителността на реакцията, като правило е от няколко минути до три седмици. Не трябва да се страхувате от реакцията, а трябва да й се радвате – организма оздравява. Ако ви заболи там където не ви е боляло, значи вие просто не сте го забелязвали, а болестта я е имало и преди. Тежко болните трябва да се наблюдават (при диабет е необходим постоянен лабораторен контрол).

Етапите на реакцията на изчистването са следните: съответстват на КП – 10, 20, 30, 40, 60 секунди.

1. Етап 10 секунди. От организма се отделя това, което лежи на повърхността. Най-често на този етап се наблюдават: отделяния от носа, отделяне на слюнка, диария, често отделяне на урина, жажда, потене, налепи по езика, храчки. Може да изпаднете в състояние като при грип: треска, температура, гнойни отделяния от очите, носа , слабост или болки в цялото тяло. Апетита може да спадне или нацяло да изчезне да ви мъчи жажда и да се появи  сухота в устата, носа и носоглътката.

2. Етап 20 секунди. Реагират носа, белите дробове, червата, кожата (сърбеж), ставите стават болезнени, боли гръбначният стълб, ще ви заболят всички стари след операционни белези, счупвания, минали травми, ще ви засърбят местата на всички инжекции бити някога. Частично се засягат и обменните процеси: изострят се екземите, могат да се появят болки в главата. Отделят се обилни храчки. Ако сте имали синузит или опериран нос, от носа може да започне отделяне на голямо количество гной, тапи, често с кръв. Ще се възстанови обонянието и вкусовите усещания. Могат да се появят разстройства на изхождането и повръщане. 

Някой хора остават на КП 10-20 секунди по половин година и повече, защото организма им е силно задръстен с шлаки. А за да се изчистят трябва постоянно да се намират в състояние на волево ликвидиране на дълбокото дишане. По време на изчистването при белодробно болните се повишава температурата до 41 градуса, но тя не остава висока постоянно, а скача – ту горе, ту долу. Температурата не трябва да се понижава! По-добре използвайте увиване с оцет (само за децата). Храчките могат да се получат не само при белодробно болните, но и при хипертониците. Може да има отхрачване с кръв, вследствие на отделяне на белодробна тъкан, разрушена при бронхоскопиите и хронична кашлица. За пълното преустройване на белите дробове отиват 2-3 години. За преустройването помага масажа. Черният дроб и сърцето се масажират само при бягане в тръст и скачане на въже. Остра емфизема минава след 1-2 седмици. По рентгенологични данни ще получите положителна динамика в белите дробове. Снимки трябва да се правят преди започване с комплекса упражнения и след това на половин година.

Ако започне отделяне на сухи храчки, трябва да се поставят вендузи, горчичники, да се прави масаж, да се увеличи приемането на течности (гореща подсолена вода). Отидете на сауна (суха пара), но само ако пулса ви не превишава 70 и нямате сърдечни оплаквания.

Хипертониците и стенокардиците може да ходят на сауна само след достигане на стабилна КП - контролна пауза в пределите на 30-40 секунди и пулс не повече от 70. Пациентите с исхемична болест на сърцето трябва да приемат нужните успокоителни при аритмия и по време на изчистването. Хипертониците могат да получат кръвотечение от носа. Не поставяйте тампони в носа, а подложете ваничка с вода и наложете студен компрес на носа.

Отделянето от носа продължава повече отколкото при белите дробове, може да се прилага леко подсолена вода, засмуквайки я и изпускайки я през всяка ноздра подред.

3. Етап 30 секунди. При КП 30 секунди реагира нервната система, човек плаче без причина, става леко възбудим и раздразнителен. Може да настъпи депресия, отвращение към занятията по волево ликвидиране на дълбокото дишане. Това е така нареченото психологическо изчистване.

При болните с кожни заболявания изчистването се проявява във вид на сърбеж, обриви, които сами изчезват без да се прилагат мазила, но само при условие, че упорито се занимават по метода на волево ликвидиране на дълбокото дишане. Болните от тиреотоксикоза – ридаят, плачат, при хипертониците кръвното налягане скача нагоре-надолу.

4. Етап 30-40 секунди.

Изчистването е много кардинално: преустройват се кръвоносните съдове, обмяната на веществата, червата, бъбреците, нормализира се кръвното. Хипертоника след достигане на 40 секунди вече не е хипертоник. Всички сърдечносъдови патологии изчезват при стабилна КП 42-44 секунди. Астматика се прощава с астмата при 22-24 секунди КП - контролна пауза.

Върви преустройване на всички ендокринни функции и системи: менструалния цикъл, щитовидната жлеза, хипофизата, надбъбречната жлеза, пикочно-половата сфера. Изостря се мастопатията, появяват се болки и възможни нарушения в менструалния цикъл. При появяване на мастопатия не трябва да се правят никакви допълнителни въздействия.

Ерозиите и токсикозите си отиват, хората губят излишните килограми. Слабеят и много слабите, но след изчистването придобиват нормално тегло, възстановявайки недостигащите им форми, но вече с чисти здрави клетки. Всички обменни нарушения, полиартрити, остеохондрози на КП 40 секунди са придружени с  болки. Появява се пясък в урината. Излизат камъните от жлъчката и пикочният мехур. В момента на излизане на камъка трябва да тренирате усилено, да се движите, да скачате, да танцувате, тъй като при физическо натоварване се увеличава съдържанието на СО2, каналите се разширяват и камъка ще излезе без да боли.

Чистят се хемороидите, може да се получат кръвотечения и гнойни отделяния. Изчезват варикозно разширените вени. При язвено болните възникват кратковременни болки, повръщане на кал със слуз. Могат да се получат чревни колики, срязващи болки в корема, също се учестява уринирането и се появява разстройство на стомаха.  Постарайте се да се избавите от всички симптоми с усилени тренировки по метода на волевото ликвидиране на дълбокото дишане. Нормализира се съня. Нуждата от сън се намалява до 4-5 часа на ден.

5. Етап 60 секунди. Изчиства се всичко, което не се е изчистило на предишните етапи. Тук се препоръчва да се провокира оздравителна реакция с някакво простудно заболяване в съчетание с нарушаване правилата за живеене (обикновено в храненето). През това време може да се отделят огромно количество храчки, защото се пречистват най-затънтените участъци на белите дробове.

Понякога, по време на оздравителната реакция може да се изгуби гласа. Това може да е вследствие на стара кашлица или бронхоскопия. Между другото, астмата може да започне със загуба на гласа. Първия пристъп на астма – това са ларингоспазми в областта на гърлото. След оздравителната реакция гласа се възстановява.Сърцето ще преболедува, дори и преди да не сте се оплаквали от него. Урината по време на изчистването става тухлено червена, мътна, с утайки, слизеста, зловонна с кървави отделяния и лоша миризма. При болните от остеохондроза се изхвърля огромно количество соли, тяхната урина е бяла, пенлива. 

Могат да се получат маточни кръвотечения, огледало на реакциите е езика. Когато е в норма, той трябва да е розов, влажен, чист, без бразди и пукнатини. Жълт налеп – чисти се черния дроб, бял – стомашно-чревния тракт. Сух – недостатъчно вода в организма. Когато езика е покрит с някакъв слой – у болния се наблюдава отвращение към храната – в никакъв случай не го карайте да яде. Тогава трябва да се пие много вода, за да излязат всички шлаки от организма. По езика може да се каже дали това е пречистване или простудно заболяване. Стане ли езикът розов, чист, влажен, това означава че вече върви реакция на оздравяване. 

ПОВЪРХНОСТНО ДИШАНЕ

Повърхностното дишане е това дишане, което не се забелязва, не се чува и се извършва само през носа. Вдишването е толкова малко, че нито гърдите, нито корема се повдигат. Дишането е толкова повърхностно, че въздухът се спуска само до ключиците, а по-надолу остава въглеродния двуокис. Вие трябва да намалите дълбочината на дишането дотолкова, че да изпитвате леко чувство на недостиг на въздух (тоест, да изпитате желание да вдишате дълбоко, да въздъхнете, но дотолкова, че да не го правите). Това чувство трябва да изпитвате по 3 часа на ден, колкото повече, толкова по-добре, може и да не е наведнъж, а на няколко пъти през деня. Ако го правите, в организма ви ще се натрупва СО2 и с негова помощ ще се увеличи постъпването на кислород в тъканите. Постепенно контролната пауза - КП ще се увеличава, а дълбочината на дишането ще намалява.

 

КАК СЕ ИЗМЕРВА КОНТРОЛНАТА ПАУЗА - КП ?

Без да вдишвате дълбоко, вдишате нормално и на издишване, запушвате носа с два пръста (без да стискате) до първите неприятни усещания. Без никакви дълбоки вдишвания и издишвания, направете обикновено вдишване, издишване  и задръжте дишането. Щом се появят неприятни усещания, значи кислорода е свършил и трябва да преминете отново към плитко (повърхностно) дишане. Контролната пауза се измерва в секунди и при оздравелите болни достига до 180-240 с. Това не е тренировка, а само измерване на дишането. Измерването се извършва седнал в удобна поза и напълно отпуснат, най-добре на празен стомах.

Контролната пауза намалява, ако човек диша дълбоко и се увеличава, ако той ден и нощ забавя дишането. Лошо е когато задържате дишането до предела, защото след това човек започва да диша дълбоко. За правилно измерване на КП не трябва да има силно желание за дълбоко вдишване, след измерването (не трябва да употребявате воля). За здрав, може да се счита само този човек, на когото КП е 60 с. и повече. 

КАК СЕ ИЗМЕРВА МАКСИМАЛНАТА ПАУЗА - МП ?

Измерва се както и при контролната пауза, но дишането се задържа без да вдишвате докато можете - до силен недостиг на въздух (тук вече се включва волята). Не дишайте колкото можете, но така, че след това да не увеличавате дишането си, а да дишате,  както преди задържането.

Как да разберем, че дишаме дълбоко и какво е дълбоко дишане ?

Нивото на СО2 в организма: при пауза 15 секунди (задържане на дишането на издишване) съставлява 4-4,5%. При норма 6,5% ( виж таблицата по долу) вашата пауза трябва да съставлява 60 секунди. От тук следва, че 60:15= 4, тоест вие дишате 4 пъти по-дълбоко от нормата. Всички упражнения се изпълняват,  като непременно дишате през носа и без звук. Преди изпълняване на комплекса упражнения и след това, се извършват контролни замервания на: максимална пауза на задържане и пулс.

Нормата за максимална пауза на задържане за възрастните хора по методът на Бутейко:

Удовлетворителен - 30 сек. 

Добър - 60 сек. 

Отличен - 90 сек.

Пулс:Удовлетворителен - 70 удара в мин.

Добър - 60 удара в мин.

Отличен - 50 удара в мин.

За да отстраните причините за вашият здравословен проблем и възстановите напълно здравето си, трябва да достигнете КП - 60 секунди, което отнема 3-6-12 месеца.

Всички измервания на контролната и максимална пауза се правят на издишване! 

За децата от прогимназиалния и гимназиалния класове, нормата за „максималната пауза" е с 1/3 по-малка, пулса с 10 удара в мин. повече. За децата от началните класове нормата за „максималната пауза" е с 2/3 по-малка, пулса с 20 удара в мин. повече.

За първи път в историята на медицината и историята на човечеството е дадено определение за здраве.

Здрав човек е човек, който има КП най-малко 60 секунди.

Съставен по материали от трилогията на S.A. Алтухов „Откритието на доктор Бутейко“.

 

ТАБЛИЦА НА БУТЕЙКО - ИЗМЕРВАНЕ НА СО2 И ВАШЕТО ЗДРАВЕ

За комплексно премахване на причините за вашият здравословен проблем към лечебното дишане на Бутейко и изчистване на организма от паразити, токсини и възстановяване на вашето здраве, вижте биорезонасният апарат Запер.