КЕТО ХРАНЕНЕ

Кето хранене или Високо мазнино  и Ниско въглехидратно хранене ?

Пълно ръководство за цялостно подобряване на здравето Ви и премахване на излишното тегло, целулит,  без гладуване и диети.


Ще развенчаем и няколко мита!

 

  • Мит -1 От мазнините се пълнее -?
  • Мит -2 Лош и добър холестерол -? 
  • Мит-3 Шокиращата истина за водата и трябва ли да пием много вода - ? 
  • Мит-4 Солта и натриев хлорид,  необходим или не -? 
  • Мит -5 Болести и диагнози има хиляди, но кои са истинските причини за тях, освен храната -? 

 

Кето хранене
Какво е и какво не е кето храненето ? 


Несъмнено интересът към кето храненето е по пътя към своя пик. Докато само преди няколко години никой не беше чувал за него или обикновено се асоциираше с диабетната кетоацидоза, дори от лекари, то днес лесно ще намерите десетки, че дори и стотици рецепти и съвети как да го приложите.

За съжаление голяма част от тях все още не показват разбиране към неговото естество.

На първо място, кето храненето не е режим, нито отказ от храна, гладуване и т н.

То е избор на храна, която ще даде на тялото ви необходимите му хранителни вещества така, че да функционира правилно.
Това, което болшинството хора правят е просто да увеличат мазнините в храната си или да се хранят само с рецепти на които пише кето, смятайки, че по този начин са в кетоза.
Това не е кето! Нито е здравословно, нито правилно.

 

Увеличения прием на мазнини, комбиниран с достатъчно количества въглехидрати, ще ви причини единствено и само вреди. 

Една от основните причини да публикуваме тази  статия,   беше да внесем малко повече разбиране, какво представлява този начин на хранене.

Това е основната причина да искаме да се храним по този начин – достигането на състояние на хранителна кетоза. Това е кето хранененто, а не просто ядене на мазни храни.

Ето какво представлява дневния прием, при кето хранене.

75% мазнини - зехтин, масло, авокадо, ядки.
20% протеин - 
месо по възможност с повече сланина, риба, гъби, сирене - пълномасленно,  яйца, пълномаслени млечни продукти (без прясно мляко) и др.
5% въглехидрати - зеленчуци разстящи над земята,  зелена салата, броколи, карфиол, зеле, домати, краставици, чушки и др.

 

Целта на кето храненето 

Е да държим кръвната захар стабилна и да използваме мазнините за енергия. Редовните изключения с високогликемични храни ще попречат на това.

Друго основно неразбиране е това за калорийния дефицит и кетозата. Кето храненето е начин на живот. То може да продължава до безкрайност, като останете в кетоза за цял живот. Без абсолютно никакви негативни последици върху здравето.

Въглехидратите не са есенциална храна и тялото ви има достатъчно ефективен начин да си ги произведе, дори и когато не консумирате никакви. А витамини и минерали в храните, съвместими в кето храненето има в много повече, отколкото в плодовете и зърнените храни.

Докато калорийния дефицит е инструмент. Той се използва за постигане на целите и след този даден момент трябва да се храните в баланс. 

 

Ние препоръчваме режима на Атанас Узунов, който е доста по удобен,  лесен за спазване и проверен лично от нас. 

В допълнение по долу в текста, ще откриете и вариант на кето хранене,  веган и вегетариански вариант.

При режимът на Атанас Узунов не се броят калории и не се измерва храната, като количество - %, за разлика при кето храненето! 

НВ-ВМ Режим на АТАНАС УЗУНОВ:


Режимът на Атанас Узунов е модифициран ВМ-НВ (високомазнинен-нисковъглехидратен) хранителен режим, който включва най-доброто от съвременните световно признати хранителни методики за намаляване на телесното тегло и здравословно хранене.


В основата на режима на АТАНАС УЗУНОВ е намаляването до минимум на секрецията на хормона инсулин и детоксикация на организма. Когато приемем храна (дори и само една хапка), нивото на кръвната захар се повишава, което води до повишена секреция на хормона инсулин, който трябва да я неутрализира. Когато нивата на инсулин са високи, около половин час след хранене ви се доспива, а пък още около час след това вече сте гладни (инсулинов глад). При секрецията си този хормон никога не може да се усвои напълно и остатъците от него се отлагат в тялото ви като мазнини и шлака.


Ако консумираш естествени мазнини и намалиш приема на въглехидрати, нивото на инсулин в тялото ти ще падне по естествен начин. Високите нива на инсулин блокират процеса на горене на мазнини и натрупваш подкожни тлъстини. За да се сведе до минимум секрецията на инсулин, храненията в режима на Атанас Узунов са само две с пропускане на закуската.


Изборът да се пропуска точно закуската е свързан с трите денонощни физиологични цикъла на човешкия организъм (приемане, асимилиране и отделяне).
Тоест пропускаме закуската и не се храним до обяд, защото до тогава организмът се чисти.


ВНИМАНИЕ: 
Тези, които приемат лекарства сутрин и поради това се налага да закусват, може да го правят. Препоръчително е закуската да бъде лека и не много обилна: яйца, сирене, някакъв зеленчук и подобни.


Накратко: 
НВ-ВМ Режим на АТАНАС УЗУНОВ представлява намалена консумация на въглехидрат, за сметка на по-голямо количество мазнини, където консумирането на „добри” мазнини може да варира от 30% до 60%. Той включва консумирането на месо, риба, естествени мазнини, млечни продукти (ако можеш да ги толерираш) и много зеленчуци. Режимът изключва от храненето захарните храни, високовъглехидратните, като паста и хляб, много сладките плодове и т.н. (най-накрая има списък с разрешените и забранени храни). В същата връзка има ограничени още няколко групи продукти, които са ограничени, но не забранени. При този вид хранене се набляга и на това, да се внимава с протеина и да се приема само толкова, от колкото човек има нужда!


При режимът на Атанас Узунов не се броят калории и не се измерва храната!

Не измервайте храната си и не бройте калории. Хранете се до засищане (но не преяждане)! 


Спирате да ядете когато вече не усещате глад.За разнообразието на консумираната храна решавате само вие. Колко количество храна ще консумираме и как ще бъде разпределена, зависи най-вече от физическата активност, а когато липсва физическа активност, равномерното и разпределение е най-удачния вариант.
С високо-мазнинния режим няма да изпитвате глад в периодите между храненията.
Едната причина е, че мазнините са по-засищащи и няма да сте толкова гладни. Другата е, че за разлика от въглехидратите, мазнините всъщност стимулират производството на хормона лептин. Лептин накратко е хормонът "на засищането", който се свързва с рецептори в хипоталамуса и съобщава на мозъка ти, че си сит.


Две думи за теорията, че мазнините убиват, запушват артерии и причиняват един куп сърдечно-съдови и метаболитни проблеми. 
Вярно е, но това се отнася за телесните мазнини, не за хранителните! Няма нужда да ядеш 3, 5 или 7 пъти на ден. Две хранения ще те заситят, защото от толкова има нужда тялото ти.
 

ВАЖНО!! 
В режима месото се консумира 2-3 дена в седмицата (4-6 хранения). През останалите дни консумирайте риба, без местни ястия и ако здравословното Ви състояние го позволява правете периодично здравословно гладуване - ФАСТ. 

 

Какво е фаст -? 

 ФАСТ - представлява определен период от часове между 16 и 36 часа, когато не се консумира нищо друго освен чисто кафе, чай и вода. 
• Фастът се прави за период между 16/18/20/24/36 часа в два непоследователни дни от седмицата.
• Денят след Фаста трябва да бъде с хубави порции храна без калориен дефицит. След Фаст – Празник.
• Според продължителността си, Фастът не трябва да продължава повече от: 16/18/20/24/36 часа!
• Фастът регулира калорийният излишък от останалите хранения през седмицата.
• Цикличният ФАСТ увеличава младите клетки и ремонтира увредените незаменими клетки в тялото. 
• Чрез него се постига по-бързо сваляне на килограми.

 

В режимът е съчетан с правене на циклични Фастове с цел по-бързо сваляне на килограми, пречистване на организма, увеличаване инсулиновата чувствителност, калориен баланс в който се компенсират калорийните излишъци от храненията през останалите дни от седмицата. 
Също така за подобряване на имунната система, метаболизма, подмладяване и оздравяване на клетките в тялото. 
Фастът помага и за "изчистване" на храносмилателната система.
Периодите на Фаст са достатъчно дълги, за да започне изгаряне на мазнини и недостатъчно дълги, за да започне сериозен спад в общия обем на метаболизма, при който тялото да премине към икономичен режим и да стопира свалянето на килограми. До 20% се забързва метаболизма при периодично гладуване!

 

 

КАКВО Е АДАПТАЦИЯ -? 
Периодът на адаптация е първоначалното адаптиране на организма към хранителния режим.
Първо:
Веднага изключвате напълно тестените и зърнени храни. Изключването на захарта може да стане постепенно – намалявате количествата и после изключвате! 
Когато спрете консумирането на въглехидрати, вашият организъм започва да се чисти от глюкозата, в която те се превръщат щом попаднат в тялото ви. За да се извърши това е необходимо време (период на адаптация), което при всеки организъм е различно: може да продължи 3 дни, може и седмици. 


През този период на адаптация е възможно да се появи „Кето Грип” или „Кето обрив” и двете не са опасни и ще отминат с времето. 
Ако искате да облекчите тази реакция на организма, може леко да увеличите количеството на консумираните въглехидрати и малко повече да пиете вода и костен бульон.
След периода на първата адаптация, организмът навлиза в КЕТОЗА, при която като основен източник на енергия започва да гори мазнини вместо въглехидрати.


Какво представлява АДАПТИРАНЕТО КЪМ РЕЖИМА: 
Това е процесът на изместване на вашия метаболизъм от използването предимно на глюкоза за гориво,към източници, базирани най-вече на мазнини.Това увеличава оксидацията на мазнините, а тялото ви започва да произвежда достатъчно кетони, които могат да бъдат използвани и като значителен източник на гориво,
необходимо на тялото, за да се движи и да функционира.

 

Какво е КЕТОЗА -? 

След периода на първата адаптация и изчистването на тялото, организмът навлиза в КЕТОЗА, при която като основен източник на енергия започва да гори мазнини вместо въглехидрати. Тоест, мазнините от храната или телесните мазнини се разграждат в кетони, които тялото използва, за да захранва почти всички свои клетки. Кетоните се смятат за алтернатива на глюкозата.
За ДА ПОДДЪРЖАТЕ КЕТОЗА, трябва да ограничите приема на въглехидрати до около 20 гр. на ден! !!
Пояснение: Задържащите килограми, могат да си позволят до 50 гр. въглехидрати дневно. При свалящите килограми, тяхното количество може да варира между 15 и 20 гр. за ден.

 

ЗАЩО НЕ ТРЯБВА ДА КОНСУМИРАТЕ НЕРЕЖИМНА ХРАНА - ?

След като сте консумирали нережимна храна, ДО 15 МИНУТИ ИЗЛИЗАТЕ ОТ КЕТОЗА! И ВЛИЗАНЕТО ОТНОВО В КЕТОЗА става най-рано в период от 24 часа до 3 дни! Което означава, че 15 минути след като сте консумирали нережимен продукт: - спирате да сваляте килограми и организмът ви отново е замърсен с въглехидрати (глюкоза) - започвате да се чувствате уморени и сънливи - изпитвате почти непреодолимо чувство на глад - спирате да сваляте килограми.
Тези симптоми продължават докато не влезете отново в Кетоза.

 

ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПРОПУСКАМЕ ЗАКУСКАТА -? 

Способността на организма да преработва правилно и пълноценно храната зависи от спазването на трите денонощни физиологични цикъла на човешкия организъм, които са: приемане (От 12 ч. до 20 ч - поемаме храна), асимилиране (От 20 ч. до 4 ч. поглъщаме храната и използваме част от нея) и отделяне (От 4 ч. до 12 ч. - освобождаваме се от онова, което не ни е потребно). Отслабването е тясно свързано с изчистването на тялото от шлаките – част от които са точно натрупаните мазнини. За да се изчисти организмът, цикълът отделяне трябва да е максимално пълноценен. 
Това означава, докато продължава цикълът отделяне (от 4 ч. до 12 ч.) да не се товарим с нова храна за преработка и така да хабим енергия и за това, при положение, че още не е отделено натрупаното от предния ден. Иначе тя се превръща в бреме и излишен багаж, който се отлага в организма като шлака (мазнини и токсини). Неспазването и несъобразяването с денонощните физиологични цикли на човешкия организъм са така наречените „къси пътища” за натрупване на тлъстини.


ФАСТИНГ - режимът на Атанас Узунов е съчетан с правене на циклични фастове с цел по-бързо сваляне на килограми, пречистване на организма, увеличаване инсулиновата чувствителност, калориен баланс, в който чрез цикличното гладуване се компенсират калорийните излишъци от храненията през останалите дни от седмицата. 
Също така за подобряване на имунната система, метаболизма, подмладяване и оздравяване на клетките в тялото. Фастът помага и за "изчистване" и успокояване” на храносмилателната система.
Периодите на фаст са достатъчно дълги, за да започне изгаряне на мазнини и недостатъчно дълги, за да започне сериозен спад в общия обем на метаболизма, при който тялото да премине към икономичен режим и да стопира свалянето на килограми.

 

Фастингите задължително се започват 3-4 седмици, след като сте преминали стриктно на режима. Преминаването към 24-часов фаст става ПЛАВНО със започване на по-кратките фастове и постепенно увеличавайки продължителността, докато стигнете до 24- часов фаст.
• ФАСТ - представлява определен период от часове между 16 и 36 часа, когато не се консумира нищо друго освен чисто кафе, чай( топъл, но не горещ) и достатъчно количество вода.
• По време на фаст не се консумира бронирано кафе (кафе с масло), подсладители, зеленчукови сокове, смутита, костни бульони и т.н..
• Фастът се прави за период между 16/18/20/24/36 часа в два непоследователни дни от седмицата.
• Денят след фаста трябва да бъде с хубави порции храна без калориен дефицит. Следвайте правилото: След фаст – празник.
• Според продължителността си, фастът не трябва да бъде повече от: 16/18/20/24/36 часа!
• Фастът регулира калорийният излишък от останалите хранения през седмицата.
• Цикличният ФАСТ увеличава младите клетки и ремонтира увредените незаменими клетки в тялото.
• Чрез цикличните фастове се обира калорийния излишък и се постига по-бързо сваляне на килограми.


ЗАЩО НЕ ТРЯВА ДА ПРЕКАЛЯВАМЕ С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ФАСТОВЕТЕ (Цикличното гладуване) 
-в мозъка съществува така нареченият Пондеростатен механизъм (Център за запазване на тлъстините), който бди нито грам мазнини да не отиде напразно. Щом усети, че го подлагаме на гладуване, нашето тяло веднага включва „Режим на строги икономии”, започва да пести
енергия и отслабването не се получава! Времето на гладуване, след което мозъкът включва пондеростатния си механизъм е максимум 48 часа. Но, при различните организми е различно и този механизъм може да се включи много по-рано. Затова в режима на Атанас Узунов се препоръчват циклични гладувания (Фаст) в два непоследователни дни и не повече от 36 часа! !!
След всеки фаст трябва да направим по-обилно и режимно хранене.


ЯЖТЕ РИБА ПРЕДИ/СЛЕД ФАСТ!
Рибата е богата на мазнини, които ни засищат и не изпитваме чувство за глад. Освен това, рибните мазнини се отлагат в кафявите мастни клетки на организма и биват изгаряни веднага за енергия (нищо от тях не се складира като мазнини). Поради това, освен в деня на фаста,
вие правите още един „гладен” ден, в който се храните с риба, но цялата енергия от храната отива за движението и функционирането на вашето тяло и всъщност се оказва, че фастовете , макар в единият ден да се храним, на практика вместо един стават два. „Рибните дни” е препоръчително да бъдат с консумиране само на риба (за да няма никакъв въглехидрат), но може да се съчетаят и със зеленчуци.


ЛУНЕН ФАСТ - 
Фастовете през лунните цикли са особено ефективни по отношение на свалянето на килограми! За определяне на лунните фастове се използва Календар с фазите на Луната. Лунния фаст се извършва, когато луната навлиза в определен период – Фаза: Новолуние, Първа четвърт, Пълнолуние и Последна четвърт. Фастът се прави в първите 24 часа от която и да е НОВА фаза на Луната. Тоест, започва в часа, в който луната навлиза в нова фаза и завършва в същия час на следващия ден. ФАСТЪТ ЗАПОЧВА ТОЧНО в часа, когато Луната навлиза в определен етап и да завършва 24 часа по-късно.
(Точният час на началото е посочен в Лунния Календар) По време на лунния фаст се прави това, което и при традиционния фаст: пият се само течности - вода, кафе,чай /неподсладени/ Може да правите ЛУНЕН ФАСТ от 1 до всичките 4 месечни фази на Луната.

 

ВИДОВЕ НВ-ВМ Хранителни Режими според своята либералност: Основно има 3 вида НВ-ВМ Хранителни Режими:
* Стриктно НВХ -с максимум 20гр. въглехидрати на ден
* Умерено НВХ - с между 20 и 50гр. въглехидрати на ден
* Либерално НВХ -със съдържание 50-100гр. въглехидрати на ден
За всеки тип НВ-ВМ Хранителни Режими има групи, от хора, за които са подходящи. 
Например стриктното НВХ възниква като лечение на деца с епилепсия, която не се повлиява от медикаменти и се практикува широко в тази област и днес. 
Освен това е позната терапия и при метастазиращи ракови заболявания, диабет Тип 2, инсулинова резистентност и метаболитен синдром.
Умерено НВХ се практикува по-широко и не е толкова ограничаващо, включва малко по-голямо количество въглехидрат и се препоръчва, ако няма наличие на
един от посочените проблеми, при които е желателно да се спазва стриктно НВХ. Либералното НВХ позволява да се консумират и някои понишестени храни.

 

СЪВЕТИ:

По отношение на месото избирайте, по възможност чисто месо. В днешно време това не е толкова лесно, но поне можем да избягваме купешките колбаси и кайми, защото в тях има захароза, декстроза и нишесте.
Гответе с нормално количество мазнини. В готовото ястие също може да добавите мазнини, ако има нужда. Консумирайте толкова мазнини, колкото ви е необходимо, за да бъдете сити. Не е необходимо да се добавят големи количества мазнини, ако се засищате и с по-малко. За една порция например е достатъчна 30%-та мазнина от месото, или 2-3 супени лъжици зехтин в салатата или бучката масло в задушените зеленчуци и т.н. Използвайте краве масло (82% масленост), свинска мас (чиста), екстра върджин зехтин, кокосово масло, патешка или говежда мазнина. Може да ползвате сусамено, авокадово, тиквено, ленено масло.


Консумирайте пълномаслени млечни (най-вече добре узрели сирена, заквасена сметана, кисело мляко) но, нека те да не бъдат основата на ястията или хранителния ви режим. Ако установите, че не можете да отслабнете, ограничете млечните. Както и плодовете (режимните) и ядките. 
При много хора млечните забавят отслабването. 
Има хора, при които млечните продукти изобщо не пречат и спокойно могат да съставляват основата на храненето, включително, ако не желаем да консумираме месо. Но трябва да се прецени индивидуално( по метода проба-грешка).
Ако консумирате ядки, бъдете умерени (по около шепа на няколко дни). Забележите ли, че отслабването се забавя или спира, можете да пробвате да ограничите ядките.


Основната ви храна трябва да бъде месо/риба/яйца в комбинация със зеленчуци.
Много от традиционните ястия на трапезата ни могат да се адаптират, например мусаката може да се направи с тиквички или патладжани вместо с картофи, а може и с повече зеленчуци. В сърмите пък оризът може да се пропусне или да се замени с гъби или карфиол. А алабашът е отличен заместител на картофите - за пържене, печене, супи, пюре. Картофеното пюре може да се замести и с пюре от карфиол или броколи (може да се добави сметана или сирене за сгъстяване).
Не се тегли всеки ден. Засечи си мерките със шивашки метър(талия,бедра,ханш) и ги измервай.


КАК ДА СЕ ХРАНИМ ПО ВРЕМЕ НА ЗАДЪРЖАНЕ НА КИЛОГРАМИ:
Когато достигнете желаното тегло може да преминете на доста по-либерален вариант на хранителния режим на Атанас Узунов. Алкохолът е забранена продукт по време на сваляне на килограми!!
При задържане на килограми може да се консумират ограничено (няколко пъти, но не всеки ден) плодове, но нека количеството им бъде по-малко от това на зеленчуците. По време на ЗАДЪРЖАНЕ на килограми КОНТРОЛИРАЙТЕ Теглото си! Ако започнете да качвате килограми, преминете на стриктния вариант на хранителния режим с включени фастове до нормализиране и връщане на желаните килограми.


ВНИМАНИЕ! Има здравословни състояния, при които е добре да не се прекалява с ограничаването на въглехидратите твърде много, например
• Диабет Тип 1 или инсулиново зависим диабет. 
Там нивата на Въглехидратите. трябва да са стриктно съобразени с количеството инсулин или приеманите
медикаменти! 
Естествено при добро желание диабетик с Тип 1 може да следи стриктно своята диета и да използва принципите на НВХ, което ще позволи поддържане на по-стабилни и значително по-ниски нива на кръвна захар,НО за да се избегне животозастрашаваща хипогликемия, следва нивата на инсулин да се регулират адекватно от ендокринолог ! 


• Диабет Тип2 
Тук трябва да се осъществява всекидневен контрол на кръвната захар преди приемането на лекарството за Диабет и съобразно стойностите и предстоящите хранения, да се съобразява дозата на медикамента, за да се избегне животозастрашаваща хипогликемия! Задължително промяната в дозите на лекарствата трябва да се съгласуват с ендокринолог!


• Друга по-чувствителна група са хората, които вземат лекарства за намаляване на повишено кръвно налягане. При НВ диета нивата на кръвно налягане ще паднат по естествен начин и следва, ако все пак човек с високо кръвно реши да следва НВХ, да се консултира редовно със своя кардиолог, за да регулира дозата на лекарствата си.


• Четвъртата чувствителна група са кърмещите жени. 
При тях Стриктно НВХ с до 20 гр. въглехидрат на ден е АБСОЛЮТНО ИЗКЛЮЧЕНО като опция, защото може да доведе до нежелателни последствия. Докато кърми, жената губи около 30 гр. от своите запаси от глюкоза на ден само чрез лактозата в кърмата. Твърде ниските нива на хранителни въглехидрати могат да доведат до състояние на кетоацидоза в някои случаи. Препоръчително е кърмещите жени да консумират поне 50 гр въглехидрати на ден, дори повече. 
Така или иначе темата с кърмещи и бременни е много деликатна, така че няма повече да разискваме темата, само отбелязваме, че трябва да се подхожда с повишено внимание и спазването на Хранителния режим от кърмачки е НЕПРЕПОРЪЧИТЕЛНО!
Не е препоръчително спазването на Хранителния режим ( в строг вариант до 20гр въглехидрати на ден ) от бременни жени ! 
Не е препоръчително спазването на Хранителния режим ( в строг вариант до 20гр въглехидрати на ден ) от лица под 18 годишна възраст , има детски вариант който включва плодове, 3 хранения на ден и без фастове! Има детско примерно меню.

 

РАЗРЕШЕНИ РЕЖИМНИ ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТИ:
- Месо – Препоръчително е да се консумира чисто месо: агнешко, свинско, патешко, пилешко, пуешко, заешко
и т.н.
- Карантия (субпродукти на месото) – шкембе, език, уши, крака, бъбреци, дроб, чревца и т.н.
- Риба
- Морски дарове
- Бекон: домашен
- Шунка: домашна
- Колбаси: домашни
- Пастет - домашен
- Масло: краве, козе, биволско, кокосово, какаово
- Мазнина: свинска мас, патешка лой, говежда мазнина
- Сирене: само добре узряло овче или козе, синьо сирене, кашкавал (козе, овче, краве), Бри, Пармезан, Моцарелла и т.н.
- Млечни: пълномаслено кисело мляко(за предпочитане домашно), цедено кисело мляко, извара (пълномаслена), заквасена сметана (животинска и пълномаслена), топено сирене, маскарпоне, моцарелла, пармеджано,
- Яйца


РАЗРЕШЕНИ РЕЖИМНИ РАСТИТЕЛНИ ПРОДУКТИ:
- Маслини: натурални, зелени, черни
- Авокадо
- Зеленчуци: (Препоръчително: ЗЕЛЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО САМО ТЕЗИ, РАСТЯЩИ НАД ЗЕМЯТА): зеле, краставици, марули, броколи, домати, тиквички, пипер, патладжан, зелен боб, карфиол, лапад, гъби, спанак, зелен лук, бамя, грах – нережимен само при диабетици!
- Семена: ленено семе (не се препоръчва при Хашимото!!), маково и сусамово семе
ТУРШИИ: За предпочитане е туршиите да бъдат домашни и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО приготвени БЕЗ ЗАХАР!
МАЙОНЕЗА: домашна със зехтин, шарлан
ОЛИА: Зехтин (студенопресован), ленено, кокосово, сусамено, тиквено олио, масло от авокадо, какаово
масло (всички също студенопресовани)
НАПИТКИ: чай, кафе, бронирано кафе, вода, айран.
ОГРАНИЧЕНИ ПРОДУКТИ – такива, които ако бъдат консумирани в по-големи количества или съответно почесто пъти, ще ви изкарат от режим на кетоза и ще доведат до задържане на килограми (организмът влиза отново в кетоза 24 часа и повече от момента, когато сте започнали да се храните отново стриктно по режима, като времето за адаптация и изчистване на организма и влизането отново в кетоза е строго индивидуално и зависи от метаболизма на всеки организъм).


РАСТИТЕЛНИ:
Тахан - лешников, сусамов, бадемов, до 2 суп. лъжици и не всеки ден.
Ядки – сурови, до 30 грама и не всеки ден.
Горски плодове: малини, къпини, боровинки,ягоди
За СВАЛЯЩИТЕ килограми:ШОКОЛАД: 85% съдържание на Какао - Само до 3 блокчета.
За ЗАДЪРЖАЩИТЕ килограми: ШОКОЛАД над 75% съдържание на Какао.
НАПИТКИ: Вино – малко и не всеки ден, бадемово и кокосово мляко
В режим на задържане на килограми (когато сте достигнали желаното тегло и не искате да сваляте повече) са режимни (Не Ограничени) също: вино, кореноплодни, плодове и бобови.


ЗАБРАНЕНИ (НЕРЕЖИМНИ)ПРОДУКТИ
ЖИВОТИНСКИ:
Избягвайте купешките колбаси и кайми – съдържат захари, декстроза, нишесте и много сол и/или натриев глутамат.
- МЕСА: всякакви сухи меса (нешпиковани с допълнително мазнина), купешки месни продукти като - Виенски наденици/Русенско варено, купешки пастет, купешки наденици, изсушени меса, кайми
- МЛЕЧНИ: прясно мляко, кондензирано прясно мляко, суха сметана, сладолед, изкуствени млека на прах за
кафе,
- Всякакви ОБЕЗМАСЛЕНИ ПРОДУКТИ
РАСТИТЕЛНИ:
- захар, мед
- бобови култури (боб, леща), изключение прави само зелен фасул и грах
- кореноплодни зеленчуци (тези, които растат под земята – всички видове ряпа, картофи, моркови, цвекло, стар лук
- тиква
- зеленчуков сок (смути) - освен ако не е домашен и от позволените зеленчуци
- фъстъци
- агаве
- сушени плодове
- зимнина направена със захар
- плодове
- кълнове – всички, дори и кълновете на режимните зеленчуци


ТЕСТЕНИ:
- Всички продукти направени от зърна: хляб, макаронени изделия, нишесте, бисквити, курабии, торти, крекери, кус кус, оризовки, зърнени закуски и т.н.
- Всички зърнени брашна: пълнозърнесто, ечемичено, царевично, ръжено, оризово, лимецово и т.н.
- Всички зърнени храни: жито, царевица, овес, ръж, просо, ориз, киноа, чиа, лимец, амарант и т.н
ОЛИО: всички олиа, произведени от зърна: слънчогледово и т.н.
ХИДРОГЕНИЗИРАНИ МАСЛА И ОЛИА: маргарин и растителни масла, растителна сметана
ИЗКУСТВЕНИ И НАТУРАЛНИ ПОДСЛАДИТЕЛИ: стевия (може в режим задържане),
ксилитол, аспартам, захарин, декстроза, фруктоза, глюкоза, суцралоза, спленда и т.н.
ДРУГИ: пудинг и всякакви кремове на прах, Продукти за сгъстяване, добавки, като сосове на прах и бульончета, Бързите купени храни, Храни с добавена глюкоза, декстроза, панирани храни, сокове за разреждане, Шоколад под 85% съдържание на какао ( за тези, които свалят килограми).
НАПИТКИ: 
Бира/Сайдер, Газирани напитки, Лайт газирани напитки, Натурални сокове и нектари, фреш от плодове, плодов сок, соево мляко


ПОЛЗИ от ВМ-НВ режим на Атанас Узунов


1. НАМАЛЯВАНЕ НА ТЕЛЕСНО ТЕГЛО/МАЗНИНИ
Доста хора започват НВ режим именно с тази цел. Важно е да се отбележи, че трябва да се внимава много, да не се ограничават прекомерно приеманите калории и храненията да са балансирани
2. ДИАБЕТ ТИП 2
НВ диети намаляват нивата на кръвна захар и при правилно прилагане могат дори да доведат до спиране на
медикаментозното лечение с метформин и други подобни препарати. Изключителни специалисти от ранга на д-р Джейсън Фънг, Стивън Фини и Джеф Волек Уилям Дейвис и т.н. пишат не една или две публикации, освен това имат публикувани книги по темата.
3. ПО-СПОКОЕН СТОМАХ
Чревните бактерии се делят на "добри" и "лоши" условно казано. Важно е да знаеш, че въглехидратните храни хранят бактериите, които от своя страна отделят газове като отпадни продукти.


4. ДРУГИ ЧЕСТО ПОДЦЕНЯВАНИ ПОЛЗИ
* понижен глад за сладки храни
* нормализирано кръвно налягане
* редуцирано акне
* повишена физическа издръжливост
* контролирана епилепсия
* по-малко стомашни киселини
* излекуване на СПКЯ (синдром на поликистозните яйчници)
* по-малко пристъпи на мигрена
и още доста много други... шокиращи ползи.
ТОВА НЕ Е ДИЕТА!!!!
ТОВА Е РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ!!!!
ТОВА Е ВАШИЯТ ИЗБОР ЗА ЗДРАВЕ!!!!!

 

*Хранителния режим на Атанас Узунов и всички препоръки в тази статия, нямат за цел да преписват лечение. Единствената цел на тази статия е, от информационен и образоветелен  характер!

 

Вегетериански вариант на кето хранене- храни.

Вегетариански и Вегански „меса“ – темпе, тофу, сайтан и други нисковъглехидратни „меса“
Зеленолистни зеленчуци – спанак, кейл (къдраво зеле), рукола и др.
Зеленчуци, растящи над земята – броколи, карфиол, тиквички и др.
Ядки и семена – шамфъстък, бадеми, слънчогледови семки, тиквени семки и др.
Високомазнинни млечни продукти и яйца – твърди сирена, заквасена сметана, масло, яйца и др.
Авокадо и горски плодове – малини, къпини, боровинки и др. плодове с нисък ГИ (гликемичен индекс).
Подсладители – стевия, еритритол, монашески плод и други подсладители с нисък ГИ.
Други мазнини – кокосово масло, зехтин, Средноверижно Триглицеридно Олио и др.

 

Вегански вариант на кето хранене - храни.

Заместете обикновената сметана с кокосова
Вместо масло използвайте кокосово олио или веганско масло
Заместете млечните сирена с вегански, има ядкови сирена, ако решите да си направите собствени сирена, млека и т н (рецепти можете да намерите в нета).

Вместо крема сирене използвайте веганско меко сирене.

Заместете киселото мляко и заквасената сметана с йогурт на базата на ядки.

 

Важно! Не всички продукти, които се рекламират за ''здравословни'' са такива. Четете етикетите за добавена захар, нишесте хидрогенирани мазнини и др. 

 


Митове и клишета!

 

Мит -1

От мазнините се пълнее -? Този мит смятаме, че вече го развенчахме с доста изчерпателна информация. С другите митове ще бъдем сръвнително по кратки и няма да изпадаме в подробности. 

 

Мит -2

Лош - висок и добър - нисък  холестерол -? Според мнението на уважавани автори,  лошия - високия  холестерол, както го нарича медицината. Не е лош, а много напротив! Високия холестерол, удължава живота и човек е по здрав. Опасен е ниския холестерол! Но тук има една много ВАЖНА подробност, която незнайно защо, господата медици, изобщо не гледат и не обръщат внимание. Става въпрос за големината на вашите LD - частици!

Когато си правите изследвания за холестерол, попитайте лекаря си ?  Какъв размер са вашите LD - частици ?

Въпреки, че лекарите не обръщат внимание на тези неща,  ПАРАДОКС, ако вашите LD - частици са в по голям размер и имате ''лош холестерол'', всичко е ОК. Но ако LD - частици са малки по размер, не зависимо дали имате ''добър или лош холестерол'', тогава трябва да промените начина си на хранене! 

 

Мит-3

Шокиращата истина за водата и трябва ли да пием много вода - ? Всички говорят колко много вода трябва да пием, как имаме нужда от минералите в водата и т н. И тук ще Ви шокираме, точно с обратното. Организма е 80 % вода, това е така, но вода се набавя и от всякакъв вид храна, особенно от растителен произход. Вода се набавя от  мазнините ни в тялото.  Всички органи и системи също съдържат вода, метаболизма ни също отделя и произвежда вода, фекалните маси също отделят вода и т н.

 

Защо тогава пием толкова много вода -? Това което ни кара да пием вода се нарича натриев хлорид-сол. За солта ще прочетете в следващият ни мит. Няколко думи за минералите в водата, които са ни ''необходими''.  Всички минерали в всички води, които са Ви познати са инертни- мъртви минирали. Те не се усвояват от организма и това което правят въпросните ''минерали'' в водата е, да твърдяват вени и артерии и да обръзуват шлаки и камъни в бъбреците. За да се усвои един минерал, той трябва да мине през фотосинтеза. Това могат да правят само растенията.

Земята съдържа неорганични минерали, за да станат органични те трябва да минат през растенията- фотосинтеза.  За това припоръчваме да наблягате на повече сурови, или ниско преработени храни. В тях има достатъчно вода за нуждите Ви. Пийте вода, колкото Ви се пие и слушайте организма си. Той най добре знае от какво и колко се нуждае. Ако все пак сте решили да се наливате с вода, то поне изберете дестилирана, или с обратна осмоза. Всякаква друга вода, е вредна за Вас,  защото съдържа, ''инертни, мъртви минерали''!

 

Мит-4

Солта и натриев хлорид,  необходим или не -? Солта не е необходим продукт за организма, защото натриев хлорид, също е инертен и неусвоим. Защото не е минал през фотосинтеза, а се взема от земята, скалите, или бреговете. Натрия, който ни е необходим  се съдържа в голяма част от зеленчуците. Солта е грешно създаден и внедрен навик. И нанася множество удари, върху целия организъм.

 

Защо тогава храната без сол е безскусна - ? Солта освен многобройните си злини, които ни причинява, преспива рецепторите ни. Ние отдавна сме забравили, какъв е вкуса на натураланата и не подсолена храна. Този навик може да се разруши за около 2-3 седмици. След като рецепторите си върнат първоначалния статус и прадназначение. Вие ще изпитате истинско удоволствие от натуралния вкус на храната и никога повече няма да търсите сол. За тези които не могат изцяло да спрат солта, поне гледайте да не прекалявате с нея. Запомнете тя не Вие необходима, солта е вреден, изкуствен и мъртав продукт- ''минерал''!

 

Мит -5 Болести и диагнози има хиляди. Но кои са истинските причини за тях, освен храната, можете да прочетете тук  - ?